MAKOVÝ ZÁVIN

INGREDIENCIE
- 500 g polohrubá múka
250 ml mlieko
180 ml olej
1 ks vajce
1 ks žĺtok
42 droždie
5 PL kryštálový cukor
2 ks vanilkový cukor
500 g mak
500 g cukor
soľ
200 g maslo
100 ml mlieko
POSTUP
Múku zmiešame s trochou soli, vanilkovým a kryštálovým cukrom, vysypeme do nádoby, dáme vykysnúť kvások s trochou mlieka a osladíme.
Pridáme žĺtky, olej, zvyšné mlieko. Necháme vykysnúť cesto, ktoré sme vypracovali, asi 1 h. Dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 3 časti a urobíme bochníčky, ktoré necháme kysnúť 10 min.
Potom rozvaľkáme cesto, rozotrieme 1/3 pripraveného maku, na mak poukladáme plátky masla a stočíme.
Dáme na vymastený plech, necháme kysnúť 10 min. Popicháme vidličkou, potrieme olejom alebo teplým mliekom s cukrom a dáme do rúry upiecť. Pečieme 25 minút na 160 °C.
Po upečení nezabudnúť prikryť utierkou a nechať odpočívať, inak stvrdne.
Dobrú chuť!