ŠKORICOVÉ OSIE HNIEZDA

Ingrediencie
Kvások
- 125 ml mlieka
- 10 g čerstvého droždia
- 1 ČL trstinového cukru
- troška múky na posypanie
Kysnuté cesto
- 125 g hladkej pšeničnej múky
- 125 g celozrnnej pšeničnej múky
- 1 vajce
- 1/2 ČL soli
- 35 g rozpusteného vlažného masla
- 30 g trstinového cukru
Škoricová náplň
- škorica
- trstinový cukor
- rozpustené maslo na potretie
Postup
Na sporáku si v malom hrnci zohrejeme mlieko na kvások (mlieko by malo byť teplé, ale nesmie byť horúce). Do teplého mlieka prstami rozdrobíme droždie, pridáme cukor a lyžičkou jemne premiešame. Posypeme troškou múky a na teplom mieste necháme vzísť kvások (cca. 10 - 15 minút). Zatiaľ čo nám kvasnice pracujú, preosejeme si do väčšej misky múky. Pridáme soľ a cukor a premiešame vareškou. Do našej múčnej zmesi pridáme vajíčko, rozpustené vlažné maslo a kvások. Rukou vymiesime na hladké kompaktné cesto (nemalo by byť príliš lepivé ani naopak tuhé, preto podľa potreby pridávame múku alebo vlažné mlieko). Hotový vymiesený bochníček podsypeme trochou múky a necháme kysnúť na teplom mieste v miske prikrytej čistou utierkou asi 1 hodinu. Po uplynutí času preložíme cesto na múkou vysypanú dosku alebo silikónovú podložku a valčekom vyvaľkáme na obdĺžnikový plát. Plát potrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricou zmiešanou s cukrom.
Plát zavinieme (ako závin, ale snažíme sa vytvoriť čo najviac vrstiev) a následne nakrájame ostrým nožom na 2 cm kolieska (slimáky). Osie hniezda poukladáme na maslom vymastený plech s menšími rozostupmi a necháme ešte chvíľku kysnúť. Pred vložením do rúry môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať škoricovo-cukrovou posýpkou. Pečieme 20 minút pri 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť a potom si vychutnávame nostalgické škoricové chrumkanie s pohárom mlieka.