ŠKORICOVÉ OSIE HNIEZDA

Ingrediencie

Kvások

  • 125 ml mlieka
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 ČL trstinového cukru
  • troška múky na posypanie

Kysnuté cesto

  • 125 g hladkej pšeničnej múky
  • 125 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 ČL soli
  • 35 g rozpusteného vlažného masla
  • 30 g trstinového cukru

Škoricová náplň

  • škorica
  • trstinový cukor
  • rozpustené maslo na potretie

Postup

Na sporáku si v malom hrnci zohrejeme mlieko na kvások (mlieko by malo byť teplé, ale nesmie byť horúce). Do teplého mlieka prstami rozdrobíme droždie, pridáme cukor a lyžičkou jemne premiešame. Posypeme troškou múky a na teplom mieste necháme vzísť kvások (cca. 10 - 15 minút). Zatiaľ čo nám kvasnice pracujú, preosejeme si do väčšej misky múky. Pridáme soľ a cukor a premiešame vareškou. Do našej múčnej zmesi pridáme vajíčko, rozpustené vlažné maslo a kvások. Rukou vymiesime na hladké kompaktné cesto (nemalo by byť príliš lepivé ani naopak tuhé, preto podľa potreby pridávame múku alebo vlažné mlieko). Hotový vymiesený bochníček podsypeme trochou múky a necháme kysnúť na teplom mieste v miske prikrytej čistou utierkou asi 1 hodinu. Po uplynutí času preložíme cesto na múkou vysypanú dosku alebo silikónovú podložku a valčekom vyvaľkáme na obdĺžnikový plát. Plát potrieme rozpusteným maslom a posypeme škoricou zmiešanou s cukrom. Plát zavinieme (ako závin, ale snažíme sa vytvoriť čo najviac vrstiev) a následne nakrájame ostrým nožom na 2 cm kolieska (slimáky). Osie hniezda poukladáme na maslom vymastený plech s menšími rozostupmi a necháme ešte chvíľku kysnúť. Pred vložením do rúry môžeme potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať škoricovo-cukrovou posýpkou. Pečieme 20 minút pri 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť a potom si vychutnávame nostalgické škoricové chrumkanie s pohárom mlieka. 

Dobrú chuť! 

© 2018 Recepty od starej matere. 
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky